Allmänt knivslöjd

Knivblad

2016-08-11 19:05 #0 av: starhawk

Som nämnts i inledningen finns det tre sätt att skaffa knivblad.

Det vanligaste är att köpa ett färdigt blad. Det finns huvudsakligen tre större tillverkare norska Brusletto och Helle samt svenska Frost. Sedan finns det en hel del mindre tillverkare och även en del smeder som säljer egentillverkade blad.

Vanligen köper man dom färdiga bladen från "slöjd-firmor" och inte från tillverkaren direkt, alla firmor har dock inte hela sortimentet så det kan löna sig att titta runt lite grann. Främsta distributören i Sverige är nog Slöjd detaljer . Andra firmor säljer på nätet t. ex. Tjäder läder, SI knives och finska Brisa. Firmorna lagerför även skaftdetaljer, maskiner och verktyg

Vill man ha ett speciellt utformat blad som inte finns i nåt sortiment så kan man köpa knivstål och slipa till det själv. Detta leder till att bladet måste skickas på härdning eftersom slipningen värmer stålet och därmed förstör härdningen. Om man är ambitiös och har lämplig utrustning så kan man härda bladet själv.

Slutligen har vi dem som har tillgång till en verkstad med ässja och därmed kan smida bladet själva.

Blad finns i olika utföranden vanliga släta blanka, svarta och damask-blad. Dom sistnämnda består av flera olika stålkvaliteter som är hopsmidda vilket ger ett mönster på klingan, dom är dyrare än "vanliga blad" eftersom dom anses som extra fina. Själv tycker jag inte alls om dom vilket är praktiskt ur rent ekonomisk synpunkt.

Det finns även en fjärde metod att skaffa blad, man köper en kniv med ett billigt skräpskaft eller får tag på en kniv med skadat skaft/blad som kan slipas till och förses med ett eget tillverkat skaft.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2016-08-11 19:08 #1 av: starhawk

Skrivet av Jarl:

Jag ska försöka göra eget blad någon gång och härda den men det är svårt för man måste ha hög temperatur!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2016-08-11 19:09 #2 av: starhawk

Jag har beställt ett knivstål som jag skall göra en Scramasax av, men den skickar jag på härdning enligt uppgift inte så särskilt dyrt.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-10-27 23:57 #3 av: [Jarl]

Hej Starhawk Jag har gjort en kniv av en gammal fil!

Men högt karbon kappat och uppvärd och och doppat i olja riktigt kul arbet!

Sedan haft det i ugnen på 250 grader en timma.

Anmäl
2017-10-28 16:14 #4 av: starhawk

#3: Jo, man kan göra en kniv av allt möjligt, en snickare gjorde en markeringskniv av ett gammalt bågfilsblad, en knivtillverkare gjorde ett par knivar av en mede till en spark.

Kan du lägga upp en bild av kniven?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-10-28 21:18 #5 av: [Jarl]

Ja jag ska den är inte helt färdig ska sy en slida åt den men när den är klar så lägger jag upp den!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.