2016-08-11 19:21 #0 av: starhawk

Ett knivs skaft är en mycket viktig del på kniven.

Skaftet består mestadels av trä men andra material förekommer alltmer. Det förekommer en hel del stabiliserat trä som i princip är tryckimpregnerat virke, det förekommer även epoxi och andra plastmaterial med olika dekoration och färger. Man kan även göra skaft av Ben, Horn och Tandmaterial.

Gör man skaftet av trä skall dom flesta träsorter impregneras med linolja. En kvarglömd trasa med linolja kan självantända så tänk på detta! Trasorna kan förvaras i en metallburk med lock, eldas upp eller dränkas i vatten. En lösning torde vara att använda toapapper och sedan spola ned det i toaletten, Använd inte hushållspapper! hushållspapper är s.k. långtrådigt och sätter igen filtren i reningsverket, toapapper är korttrådigt och löses upp och utgör därför inget problem.

Vill man undvika linoljan så är dom andra matrialerna att föredra, dom tar inte upp någon linolja så därför finns det ingen anledning att olja dom. 

Skaftmatrialerna saluförs som block som filas/slipas till rätt form efter att man limmat fast dom på kniven och därefter polerar man upp dom.

Alternativt kan man även klä skaftet helt eller delvis med tunt läder eller fiskskinn.