Snickeri

Nu inför jag kategorin snickeri här också!

2017-01-21 13:36 #0 av: starhawk

När jag började med knivtillverkning så var ju läderslöjd en naturlig följd, men när man dekorerar knivar och läderslidor så dyker även katogorin Pyrografi upp. Pyrografi innebär att man ritar på läder med en speciell lödkolv med reglerbar effekt. Pyrografi är emellertid inte begränsat till enbart läder, man kan rita på t.ex. kork, trä och tyg också, och då vaknade det slumrande intresset hos mig för snickeri. I och för sig har ju snickeriet sin givna plats inom knivtillverkningen också, knivskaftet är ju ofta av trä och att bearbeta det är ju då snickeri.

Det första man behöver göra när man vill syssla med snickeri är ju att studera ämnet så därför inköptes följande böcker

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-21 13:44 #1 av: starhawk

Senare inköptes också ett gäng svenskspråkiga böcker, inte minst för översättningen av vissa termer. T.ex.  det engelska uttrycket Dove tail blir direkt översatt duv stjärt men det svenska uttrycket är laxstjärt eller sinkning. Snickra steg för steg är till delar en direktöversättning av Woodwork fast med vissa utbroderingar som var mycket intressanta och jag saknade i Woodwork. 

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-21 13:45 #2 av: starhawk

För närvarande läser jag följande volym

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-21 13:48 #3 av: starhawk

När man väl läst böckerna inser man vilka verktyg man behöver först behövde jag en uppsättning stämjärn och en sinkningsåg (i själva verket en ryggsåg, döpt efter syftet)

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-21 13:55 #4 av: starhawk

För att banka på stämjärnen behöver man en träklubba, undre raden är ett strykmått, en kombinationsvinkel som dubblar som vattenpass och en laxstjärtmarkör. Den sista köptes lite på vinst och förlust, det finns nämligen olika vinklar på dessa beroende på om man bearbetar hårt trä eller mjukt trä. Hårt trå är huvudsakligen lövträd och mjukt trä innefattar huvudvirket som ju är furu dvs. tall. Denna vinkel var på 9 grader vilket är utmärkt för hårdträ men jag måste ju ha en för furu också. Beställt! (tillsammans med diverse annat)

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-30 16:23 #5 av: starhawk

Mera grejor kommit in, den här kom per bud i Tisdags just när ett otäck sorts förkylning satt klorna i mig.

En Japansåg dvs en såg som sågar på tillbakadraget inte på framåtgången som fogsvansen och ryggsågen, med en jigg. Jiggen gör att man kan såga i alla möjliga vinklar, förutom lodrätt kan man även såga +- 45 grader från lodrätt och man kan vrida den upp till 45 grader åt vardera hållet så den dubblar som geringslåda. Men till skillnad från geringslådan så sågar man inte i verktyget på den här

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-30 16:39 #6 av: starhawk

Ungefär en vecka senare när jag hämtat mig tillräckligt från förkylningen (som fortfarande inte är över) gick jag ut och hämtade fyra paket på Posten, tre i en kasse och ett under armen kom jag hem. Ett paket hör inte hit så det utgår, det första paketet som var rekommenderat innehöll två par partikelfilter till halvmasken som var i ett annat paket, ett par sitter nu på masken, ett annat paket innehöll en laxstjärtmall för "softwood" på 1:6, som komplettering till den tidigare på 1:9, som syns mitt på bild. Sen har vi säkerhetsglasögonen och en bok om Routers (fräsar) så jag vet vilken variant jag skall köpa och hur jag använder den,  slutligen en bok om jiggar till bordsågar och fräsar.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-01-31 16:12 #7 av: stickanw

Det verkar som att du snart behöver en större lägenhet.

Intressant inriktning ta börjat med nu, en annan är ju inte särskilt skicklig i träarbeten. Det där med japan sågen kontra svensk är något jag funderat över tidigare, det är ju mycket tyngre och svårare att såga från sig än mot kroppen.

Anmäl
2017-02-01 07:52 #8 av: starhawk

"Det där med japan sågen kontra svensk är något jag funderat över tidigare, det är ju mycket tyngre och svårare att såga från sig än mot kroppen."

Jo det är ju ett lite märkligt förhållande, har inte kunnat hitta nån motivering till varför man skulle trycka istället för dra. Är det det vanliga spöket "Tradition" som är framme här igen Funderar ?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-02-01 08:06 #9 av: starhawk

Sådär nu har jag ändrat namn på sajten också!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-02-26 15:17 #10 av: starhawk

För att kapa upp brädor och bearbeta dom behöver man ju ett bra arbetsbord, gärna ett hopfällbart dylikt. Jag fastnade för Wolfcraft Mastercut 2000 eftersom den har en hel del finesser som är klart användbara. Så här ser den ut i relativt "naket" sckick.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-02-26 15:25 #11 av: starhawk

Plattan i övre delen av bordet är för maskinerna, man kan antingen ha en cirkelsåg en fräs eller en sticksåg fastskruvad i undersidan av den plattan. Spåren vid sidorna av plattan är för ett längdfrässtöd det ingick inte men är beställd.

En av dom verkligt smarta grejorna är hylsan på det fjärde benet, ett sånt här bord måste ju stå stadigt så på fjärde benet är en hylsa som man kan skruva upp eller ned och därmed reglera benets längd

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-02-26 15:31 #12 av: starhawk

Och när man inte behöver bordet så är det bara att fälla ihop och ställa undan, lägg märke till att plattan är fri så att man slipper montera av maskinen, fast maskinen väger som regel en del och gör bordet svårmanövrerat, men det är lätt att ta bort plattan eftersom den sitter med fyra snäppfästen som för övrigt fungerat som axlar så att man kan fälla upp plattan om man behöver komma åt någonting på maskinen t.ex byta fräs på fräsen.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-03-02 07:52 #13 av: starhawk

Fick hem cirkelsågen igår, när jag kollade igenom "delarna" upptäckte jag att "avtryckaren" var låst, man var tvungen att trycka in "riktningsknappen" först, då kunde man trycka in avtryckaren och riktningsknappen låstes. Båda knappar är emellertid  fjäderbelastade och det finns ingen möjlighet att låsa avtryckaren i läge ON. I manualen stod det att detta var av säkerhetsskäl och att det  inte gick att använda sågen till ett sågbord Arg. Jag var på vippen att skicka tillbaks den. Hade t.o.m. fyllt i returen med "överdrivet säkerhetstänk gör produkten praktiskt oanvändbar" när jag kom att tänka på att i reklamfilmen om bordet som jag sett flera gånger så var det ju den här sågen som förekom, och Slöjddetaljer skriver att denna såg passar till bordet Funderar. Sen var det den där mystiska gula klämman som jag inte lurat ut vad den var för än. Någonting i samband med strömförsörjningen var det tydligen. Kollade alla små bilder som täckte bordets kartong och där var det en otydlig bild som gav mig en misstanke. Plockade fram klämman och placerade den över avtryckaren, den passade perfekt! och när jag tryckte in riktningsknappen så låstes maskinen i läge ON! Så Wolfcraft hade redan kommit på hur man lurar Bosch och skickat med ett lämpligt verktyg Glad.

Bosch har bra maskiner men här hade säkerhetstänket gått över styr, jag har två Bosch borrmaskiner som jag är mycket nöjd med men dom har en låsknapp för avtryckaren båda två så där kan man lätt låsa dom i läge ON.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.