Snickeri

Fråga om sågar...vet ej om detta hamnar i rätt...

2018-06-21 18:56 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Jag skulle vilja bygga diverse olika saker (t.ex. prylar till djuren, burar, hyllor m.m.) och känner mig rejält irriterad på att inte kunna göra det (en del beror visserligen på att jag har tummen nästan mitt i handenSkrattar) p.g.a. att jag inte har rätt verktyg. Jag har begränsad (minst sagt) budget för att skaffa verktyg...vilket inte heller underlättar. 

Min pappa har alltid varit väldigt händig och har byggt det mesta; allt från burar till mina djur enligt mina "ritningar" och önskemål till diverse annat som typ. bygga på huset osv. 

När jag bodde hemma (och han fortfarande kunde bygga - kan inte det längre) så tittade jag ofta på (och förklarade hur jag ville ha det, haha), så jag har ändå snappat upp en del genom åren. Bland annat har jag insett att en sågklinga är ganska ovärderlig, åtminstone för att kunna kapa till diverse stora (och små för den delen) skivor utan problem. 

Skulle gärna vilja kunna kapa upp skivor och såga till olika brädor osv. enkelt, så någon typ av "motordriven" (inte en pytteliten handsåg Skämtar...som är det enda jag har i nuläget) skulle behövas ...men pappa sågade vid ett tillfälle av sig ett finger och blev stelopererad = jag blev livrädd för de där jäkla sågklingorna. Bara ljudet ger mig halvt panik...väntar på att det ska tystna tvärt och någon (typ. granne eller så) ska ha sågat av sig någon kroppsdelFörskräckt... 

Pappa hade en klinga fastsatt i en skiva typ. vilket var smidigt för stora projekt...men han sågade dock av sig ett finger i den sågen...var lite småstressad och oaktsam en sekund och så var det med det... Om jag ska våga mig på att ens fundera på att använda något "sågklinge-aktigt" så måste det vara säkert och inte riskera att jag kapar av mig fingrarna...ryser...

Finns det några säkra (som jag eventuellt skulle kunna vänja mig vid tanken på att använda) och inte allt för dyra sågar som går att använda till att såga i större skivor och liknande?  Något säkert och lätt att använda för en med väldigt liten erfarenhet av att själv använda den typen av maskiner...titta på är ju inte riktigt samma sak trots allt, hahaGapskrattar

Fastnar halvvägs in i mina planer/projekt/ritningar p.g.a. att jag inte har rätt verktyg, för att klara av det som skulle behövas för att få klart det. Jag har inte lyckats hitta något ställe som skulle kunna såga till skivor osv. åt mig och sedan leverera hem...vilket ju hade varit otroligt smidigt (och gjort att jag skulle slippa befatta mig med en klinga). 

Jag har inte körkort så med större skivor, plankor osv. så skulle jag behöva beställa online och få det levererat hem...men då kommer det ju liksom en skiva eller vad det nu är i fel mått och så behöver jag få den tillsågad för mitt projekt = problem, haha. 

Snälla hjälp mig i min frustrerande situation! Har ni några tips på sågar eller ställen jag kan få det tillsågat och sedan få hem det (till rimligt pris)? 

Skillnad i säkerhet/vad man kan göra mellan dessa olika typer av sågar? Behövs flera olika typer av sågar för att ex. klara av att såga upp skivor, brädor och lister/reglar osv.? Spelar priset roll med tanke på säkerhet osv.? Billigt är ju trevligt för plånboken liksom...men inte så kul om man sågar av sig diverse kroppsdelar stup i kvarten... 

https://bolist.se/produkt/bordcirkelsag-tc-ts-2025-u-einhell/

https://bolist.se/produkt/bordscirkelsag-900w-tc-ts-1200-einhell-1st/

https://bolist.se/produkt/cirkelsag-c6ss-hitachi-1050w/

https://bolist.se/produkt/cirkelsag-tool-only-hsc4-c18dbal-hitachi/ 

https://bolist.se/produkt/cirkelsag-18v-te-cs-li-solo-einhell-2st/

Antar att denna endast klarar smått och inte fungerar till skivor så behöver man ha en sån också?

https://bolist.se/produkt/kapgersag-kgs216m-metabo-1500w/

Denna vet jag ju fungerar rent teoretiskt till skivor...men hur lätt är det att få det rakt? 

https://bolist.se/produkt/sticksag-tool-only-hsc3-cj18dsl-hitachi/

Bor i hyreslägenhet med ett liitet förråd, så kan inte få rum med en massa olika stora verktyg; så vad får jag ut mest av (gällande vad man kan göra/såga med det) och som är säkert att använda, inte är alldeles tokdyrt och som inte kräver ett stort garage för att förvaras. Jag har en uteplats...men vet inte om jag skulle kunna ordna med någon typ av förvaring där (däremot lär jag kunna stå där och "jobba"). 

Tack på förhand!

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2018-06-21 19:33 #1 av: Niklas

Håll ögonen på exempelvis den här hemsidan:

https://www.pn-trading.se/?page485=1&size485=12

De har konkursauktioner och där brukar man kunna göra fynd eftersom man delvis köper grisen i säcken.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-06-21 20:09 #2 av: Cragan

den säkraste typen av kraftverktyg är nog en oscillerande såg (sån dom använder på plåsterhuset för att såga bort gips med https://fein.com/sv_se/oscillerande-verktygen/maskiner/fein-multimaster/ ) men dom har sina problem dom med som att det kan bli jobbigt att såga längre bitar o hålla det rakt (lite som med en sticksåg) och vill man ha en som håller ett tag så får man betala ganska mycket

hade en billigare variant av en sådan den var underbar att ha o göra med när det gällde finlir men motorn brann i den när jag körde lite hårdare med den
ca 600kr är en billig 3-4k+ så börjar det bli bra kvalitet 



Anmäl
2018-06-21 20:59 #3 av: Dioramabyggare

#0: Med en bordscirkelsåg, handcirkelsåg, och "byggsåg" som den på bilden i den tredje länken i ditt inlägg går det att göra åtskilliga jobb, med både skivor, bräder och lister. En "multimaskin" som Cragan tipsade om kan med hjälp av olika tillbehör användas till att både såga, slipa, polera och skära med.

En eldriven sticksåg https://www.pricerunner.se/cl/1260/Elsaagar?attr_49911047=49911051 är väldigt praktisk till en hel del mindre snickarjobb.

Lycka till så mycket med dina olika snickarprojekt!

Anmäl
2018-06-22 14:04 #4 av: starhawk

Skall man såga stora skivor är en bordsåg närmast nödvändig, men dom bordsågar du hänvisar till har ett problem, för litet bord! för att kunna manövrera stora bitar på ett bra och säkert sätt behövs ett ordentligt bord. Men då kommer vi in på utrymmesproblemet men ex. vis Wolfcraft har ett par hopfällbara bord med fäste för bl.a. cirkelsåg som man bara fäller ihop och ställer undan när man inte använder dom. Den där kapgersågen används främst för att kapa långa brädor i vinkel, främst 90 grader, den klarar inte stora flak.  Bordsågbord leveras ofta med ett geringsanhåll som i Wolfcrafts fall faktisk fungerar väldigt bra, åtminstone när det gäller 90 grader är väl bäst att tillägga. Många snickare bygger en s.k. släde till sin bordssåg med olika anordningar för att klara dessa snitt i vinkel, Bosch har en T-formad anordning som tillsammans med en sticksåg också klarar dessa snitt.

Sticksågen är suverän när du behöver såga i bågar eller mitt i plattor den är däremot i det närmaste värdelös när du behöver raka fina snitt. Där är det bordssågen som gäller.

Att såga av sig fingrar är ju något som man vill undvika, det finns flera olika s.k. påskjutare som ser till att hålla fingrarna borta från sågarna. Tråkigt nog så fungerar dom inge vidare för att styra arbetsstycket  Lyckligtvis har en firma vid namn Microjig insett att man borde göra något åt den saken. Dom har en anordning som heter GRR-Ripper som fungerar ungefär som en påskjutare men den håller ordning på arbetsstycket också. Den är visserligen dyr men är en suverän idé när det gäller att skydda fingrarna.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2018-07-03 21:40 #5 av: Stigfinnaren

#0, Jag håller med #4 att man behöver ett lite större bord.  Kan också rekommendera Wolfcraftbordet (Wolfcraft Mastercut 2000) som jag använt mycket till olika hantverk och byggande av marsvinslådor.

Anmäl
2018-07-04 07:17 #6 av: starhawk

#5: Ja den funkar bra till det mesta, har använt den till i stort sett allt till MJ-bordet (annan tråd). Det var bara lite problem när jag skulle kapa till den stora bryggan som var 1,25 x1,25 meter men då fick jag fästa den i bordet och använda cirkelsågen för frihand. Men i själva verket skulle det nog gått att använda den som bordsåg om jag hade bättre utrymme i verkstaden.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl