2019-07-15 16:41 #0 av: starhawk

Det här är väl snarast att betrakta som syslöjd, så det passar väl in här?

Jag har haft lite motstånd mot att sy, dvs nål och tråd. Att sy i läder är konstigt nog inget problem, det bara skall vara så där liksom.

För att återgå till textilsidan så har jag plockat på mig lite symaskiner genom åren. Att sy med maskin verkar ju enklare än att trada sig genom långa sträckor med stygn på stygn på stygn Galen

Den första maskinen jag högg är en sån där handsymaskin. Jag har aldrig riktigt kommit  överens med den, fick aldrig riktigt klart för mig hur den fungerade. Faktum är att jag aldrig ens provsytt på den.

Den andra maskinen är en minisymaskin, ser ut som en "riktig" maskin fast mindre. Den står på bordet och man har därmed båda händerna fria. Nackdelarna är däremot påtagliga. Den har en fotpedal men den fungerar bara som en tryckkontakt, så antingen på eller av. Det finns även en av/på knapp på själva maskinen och det finns en hastighetsknapp, man kan välja på snabb eller långsam. Jag testade den med inställningen långsam och den gick alldeles för fort.

Båda ovanstående maskiner syr endast raksöm och det är ju den mest använda sömmen fast ibland vill man ju sy andra sömmar också.

Så till slut tog jag och köpte en begagnad Husqvarna men det är lite av snålheten bedrar visheten. Den fungerar bra och så men eftersom den är begagnad så är den inte komplett på tillbehörssidan. Bland annat så fattas brodyr/stopp foten som jag ville ha, och den har inga dekorationssömmar. Jag har köpt två brodyr/stopp fötter och försökt anpassa dom till maskinen men det har misslyckats.

Så då återstod bara att bita i det sura äpplet och köpa en ny maskin. Det blev också en Husqvarna men en senare modell än den förra. Eftersom den är ny så har den samtliga tillbehör med, inklusive den eftertraktade brodyr/stopp foten.  Den har även en inbyggd nålpåträdare! och ett par dekorationssömmar att roa sig med. Och den fungerar! jag har nu "renoverat" ett kuddfodral som jag tidigare fäst ihop med häftklammer och det gick jättebra!

Nackdelar? tja det är det här med spolarna, trots att båda maskinerna är av Husqvarnas fabrikat har dom inte samma dimension på spolarna. Och spolarna som följer med är av plast, och det är bara fyra stycken. Det är väl lika bra att dom bara är fyra stycken förresten för man får ju se till att köpa nya av metall. Jag köpte tio till den begagnade och hittade endast en 25-pack till den nya, och så hittade jag åtta spolar bland morsans kvarlämnade effekter som passar den nya.

Eftersom den begagnade är helt okey, sånär som på brodyr/stopp foten så får den vara kvar. Handsymaskinen och minisymaskinen däremot får jag försöka sälja, jag har haft dom ute på Tradera men det vart bara ett bud på minimaskinen och det var en kinesiska  (tror jag) och hon betalade inte så hon fick ingen maskin.

Läste på nätet att en lirare hade två exakt likadana maskiner, vitsen var visst att han kunde byta färg på tråden utan att behöva rigga om hela maskinen, han bara bytte maskin. Jag kan ju göra samma sak med mina maskiner!