Annons:

Denna sajt handlar alltså om Knivtillverkning , snickeri och Läderslöjd.

Knivtillverkning heter egentligen Knivslöjd, men dom flesta som hör ordet knivslöjd verkar associera det med en gubbe som sitter och täljer på en träbit med en kniv. Men det är träslöjd!
Knivslöjd innebär att man skaffar ett knivblad. Antingen köper man ett färdigt blad eller om man är mer ambitiös så slipar man till ett knivblad av knivstål, eller om man är riktigt ambitiös så smider man till ett knivblad i en smedja.

När man väl har bladet så tillverkar och fäster man ett handtag på det, detta kan bestå av flera delar, oftast en frontholk av horn eller nåt annat hårt material, några dekorativa mellanlägg t.ex vulkanfiber och sedan själva skaftet som vanligtvis består av något träslag, detta kan ibland avslutas av en ändholk av samma material som frontholken. Sedan bearbetar man handtaget så att det blir ett fint handtag som är bekvämt att hålla i. Är handtaget av trä så behandlar man det med linolja för att få fram det dekorativa ådringsmönstret och sedan poleras det hela upp. 

Men detta är bara steg ett. Sedan kommer steg två: att tillverka en slida, denna är oftast av läder vilket ger en självklar koppling till Läderslöjd.

Läderslöjd innebär att man tillverkar saker av läder, såsom redan nämnda slida, men även väskor, plånböcker, fodral och bälten för att nu nämna några.

Jag har nu även introducerat snickeri i denna sajt.