Annons:
Etikettallmänt-knivslöjd
Läst 847 ggr
starhawk
2016-08-11, 19:13

Läderslida

Det vanligaste materialet att göra en slida av är läder.

 Det läder man vanligen använder sig av i detta fall är rårandsläder. Rårandslädret har en rand rå läder mitt i lädret som därför är ganska styvt, men det går att mjuka upp med vatten och sedan formas till en slida som torkar och blir hård och tämligen formstabil i den nya formen. 

Det är mycket viktigt att se till att få rätt mått på lädret. Först måste man bygga upp knivbladets tjocklek med kartong som hålls på plats med maskeringstejp, vill man ha en slät utsida på slidan kan man byggas upp bladets tjocklek på den sidan med modellera. Det vanliga är att man mäter kniven omkrets med en läderrem på flera platser och markerar detta på en ritning av kniven, Läderremmen skall inte vara spänd när man mäter . Därefter lägger man till lite extra på varje mått för att få rum med sömmen. Därefter slår man in hela kniven i aluminiumfolie och plastfolie för att skydda den från fukten, lädret skall ju vara fuktat under tiden man syr ihop slidan.

Slidan sys ihop med sadelmakarsöm (eller skomakarsöm, det är samma sak) efter att man fuktat lädret, den kan även laskas. Laskning innebär att man syr ihop lädret sida mot sida med en läderrem. Man kan antingen använda en rund läderrem eller en rektangulär. det finns en rad olika sätt att sy lasksömmen på.

Under hela processens gång stoppar man då och då ner kniven i slidan och formar slidan efter den.  Lädret får lämpligen torka med kniven instucken eftersom det krymper lite och då formar sig efter kniven.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: